Rugaciunea

Iosua 7:6-13

IOSUA 7:6 Iosua si -a sfisiat hainele, si s’a aruncat cu fata la pamint pina seara inaintea chivotului Domnului, el si batrinii lui Israel, si si-au presarat capul cu tarina.
IOSUA 7:7 Iosua a zis: ,,Ah! Doamne Dumnezeule, pentruce ai trecut pe poporul acesta Iordanul, ca sa ne dai in minile Amoritilor si sa ne prapadesti? De am fi stiut sa raminem de cealalta parte a Iordanului!
IOSUA 7:8 Dar Doamne, ce voi zice, dupa ce Israel a dat dosul inaintea vrajmasilor lui?
IOSUA 7:9 Cananitii si toti locuitorii tarii vor afla; ne vor inconjura, si ne vor sterge numele de pe pamint. Si ce vei face Tu Numelui Tau celui mare?“
IOSUA 7:10 Domnul a zis lui Iosua: ,,Scoala-te! Pentruce stai culcat astfel pe fata ta?
IOSUA 7:11 Israel a pacatuit; au calcat legamintul Meu pe care li l-am dat, au luat din lucrurile date spre nimicire, le-au furat si au mintit, si le-au ascuns printre lucrurile lor.
IOSUA 7:12 De aceea copiii lui Israel nu pot sa tina piept vrajmasilor lor: vor da dosul in fata vrajmasilor lor, caci sint dati spre nimicire; Eu nu voi mai fi cu voi, daca nu nimiciti ce este dat spre nimicire din mijlocul vostru.
IOSUA 7:13 Scoala-te, sfinteste poporul. Spune-le: ,Sfintiti-va pentru mine. Caci asa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel: ,In mijlocul tau este un lucru dat spre nimicire, Israele; nu vei putea sa tii piept vrajmasilor tai, pina nu veti scoate lucrul dat spre nimicire din mijlocul vostru.
Haideti sa invatam din textul citit cateva adevaruri legate de rugaciune .Dumnezeu sa faca ca aceste adevaruri sa ne ajute sa intelegem mai bine ce inseamna rugaciunea pentru noi.

1.Rugaciunea este intalnirea intima cu Dumnezeu

-intalnirea personala sau starea de vorba intima cu Dumnezeu
MAT 6:5 Cind va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stind in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentruca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun, ca si-au luat rasplata.
MAT 6:6 Ci tu, cind te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa, si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.
-rugaciunea in comun ,impreuna cu fratii
MAT 18:19 Va mai spun iaras, ca, daca doi dintre voi se invoiesc pe pamint sa ceara un lucru oarecare, le va fi dat de Tatal Meu care este in ceruri. MAT 18:20 Caci acolo unde sint doi sau trei adunati in Numele Meu, sint si Eu in mijlocul lor.“

2.Rugaciunea nu trebuie sa ia locul neascultarii

IOSUA 7:10 Domnul a zis lui Iosua: ,,Scoala-te! Pentruce stai culcat astfel pe fata ta?
IOSUA 7:11 Israel a pacatuit; au calcat legamintul Meu pe care li l-am dat, au luat din lucrurile date spre nimicire, le-au furat si au mintit, si le-au ascuns printre lucrurile lor.

3.Rugaciunea trebuie facuta cu credinta

IACOV 1:5 Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s’o ceara dela Dumnezeu, care da tuturor cu mina larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.
IACOV 1:6 Dar s’o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentruca cine se indoieste, seamana cu valul marii, turburat si impins de vint incoace si incolo.
IACOV 1:7 Un astfel de om sa nu se astepte sa primeasca ceva dela Domnul,
IACOV 1:8 caci este un om nehotarit si nestatornic in toate caile sale.
MAT 7:7 Cereti, si vi se va da; cautati si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.

4.Rugaciunea trebuie sa fie o mijlocire pentru altii

IOAN 17:9 Pentru ei Ma rog. Nu Ma rog pentru lume, ci pentru aceia, pe cari Mi i-ai dat Tu; pentruca sint ai Tai: –
GEN 18:23 Avraam s’a apropiat, si a zis: ,,Vei nimici Tu oare si pe cel bun impreuna cu cel rau?“

5.Cand te rogi trebuie sa ierti greselile celor din jurul tau

MAT 6:12 si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri (Greceste: Lasa-ne datoriile noastre, cum si noi am lasat pe ale datornicilor nostri.);
MAT 6:14 Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre.
MAT 6:15 Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *