Provocarea Terorismului

Secolul XXI , care a fost prevestit a fi unul religios, a început cu o mare provocare pentru lumea întreaga. Ceea ce a accentuat tensiunea dintre natiuni si a atras practic lumea în ceea ce multi numesc „ Al treilea razboi mondial” este „terorismul”

Actiunile teroriste sunt imprevizibile; dar indiferent de modul lor de manifestare, todeauna reprezinta o forma de violenta îndreptata împotriva semenilor ; actiuni prin care se urmareste obtinerea anumitor favoruri prin frica , santaj, sau amenitarea cu moartea.

De cele mai multe ori actiunile teroriste au fost atacuri armate, sau accidente catastrofale ,provocate de atacatori ; în care si-au gasit sfîrsitul nu numai cei vizati, ci si un mare numar de barbati, femei si copii, din rîndul populatiei civile. De fapt psihologia si asteptarea teroristilor este : sa moara cît mai multi, iar distrugerile sa fie cît mai mari, pentru ca astfel sa capteze atentia opiniei publice intrenationale, sa demoralizeze populatia, semanînd panica si sa destabilizeze clasa politica , care prin decizii luate sub presiune sa le faciliteze interesele.

Daca multa vreme terorismul a avut doar un aspect zonal, începînd cu atacurile îndreptate împotriva Pentagonului si World Trade Center din S.U.A. din 11 septembrie 2001, terorismul a capatat valente internationale .

Astfel au fost lovte tari precum : Spania, Turcia, Rusia, Indonezia si recent Osetia de Nord . În localitatea Beslan din Osetia de Nord, teroristii au ocupat o scoala si au luat ostateci peste 1000 de persoane. În aceast atac terorist au murit aproape 500 de persoane , dintre care mai mult de 2/3 au fost copii nevinovati.

Într-o caseta video ce-a fost înregistrata în sala de sport a scolii unde copiii erau tinuti ostateci , se auzea întrebarea : „Daca doriti eliberarea tarii voastre ; de ce ne-ati luat ostateci pe noi ? Pentru ca nu am facut nici un rau !

În fata acestui val crescînd de violenta ca si crestini , nu putem ramîne indiferenti . De aceea voi încerca sa raspund la trei dintre cele mai fregvente întrebari : Cum de am ajuns la aceasta stare de tensiune si violenta ? Care este pentru noi crestinii mesajul terorismului ? Si cum raspundem acestei provocari ? În acest articol voi raspunde doar la întrebarea :

Cum de s-a ajuns la aceasta stare de violenta?

Este surprinzatoare starea de tensiune si violenta , care a cuprins relatiile interumane ! De asteptat este sa întîlnim aceasta stare, între fiarele salbatice si nu între oameni!
Dumnezeu ne-a înzestrat prin creatie cu inteligenta , capacitate de discernamînt si abilitate de a alege între ce este bine si ce este rau . Cum de a ajuns atunci omul sa savîrseasca astfel de atrocitati ?

Începutul caderii omului , a fost în momentul cînd datorita neascultarii de Dumnezeu , în gradina Edenului, a ajuns în pacat . Gen.3:1-24. În acel moment omul a iesit de sub autoritatea lui Dumnezeu si a trecut de partea diavolului (adversarul lui Dumneuzeu).

Pacatul omului a afectat relatia lui, cu Creatorul sau si cu semenii. De aceea întîlnim chiar în prima generatie „crima” (Cain omoara pe fratele sau Abel .Gen 4:1-8).

Putem spune deci ca învrajbirea si violenta, au ca si cauza initiala pacatul nesupunerii fata de Autoritatea lui Dumnezeu.

Si astazi violenta se manifesta în acelasi cadru. Oamenii nu mai au frica de Dumnezeu si nici rusine de semeni. Omul s-a întors spre el însusi ; s-a autoproclamat a fi propriul „dumnezeu „de aceea asculta numai de propriile-i instincte, crezînd ca nu va mai da socoteala nimanui.

Domnul Isus a spus ca în manifestarile exterioare,omul arata ceea ce este înauntru :
„ Omul bun scoate lucruri bune din visteria buna a inimii lui ; dar omul rau scoate lucruri rele din visteria rea a inimii lui „.Mat 12:35.

Violenta si agresivitatea pe care o întîlnim nu numai în manifestarile teroriste , dar si în viata de familie, în viata politica si chiar, în multe biserici , dovedeste ca inima omului a ajuns sa fie plina de rautate, ura si dorinta de razbunare.

Omul a ajuns la aceasta stare de degradare moral-spirituala datorita actiunii puterii întunericului. Diavolul este cel care a initiat si întretine starea de violenta. El a fost cel dintîi care s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu, antrenînd în aceasta revolta 2/3 dintre îngeri. În Eden, diavolul, a reusit sa atraga în aceeasi cursa si fiinta umana. De atunci si pîna astazi , putem spune ca în spatele violentei si-a actiunilor teroriste, este puterea întunericului.

Ca sa subliniez acest adevar, ma voi folosi de exemplul lui Saul, primul împarat a lui Israel. O vreme Saul a fost stapînit de Duhul lui Dumnezeu. Dar n-a vegheat si-a ajuns plin de mîndrie , crezîndu-se vrednic pentru orice fel de slujire. Astfel a nesocotit pe Dumnezeu si înaintea razboiului cu Filistenii, a adus el jertfa si arderile de tot , slujire pe care trebuia s-o împlineasca numai preotul.

Apoi a calcat Cuvîntul lui Dumnezeu , care îi poruncise ca în tabara lui Amalec , sa treaca totul prin ascutisul sabiei . I Sam 15:1-35 . Saul , din ceea ce era sortit spre nimicire , a pastrat : oile cele mai bune, boii cei mai buni, mieii cei mai grasi si tot ce era mai bun, împreuna cu împaratul Agag.

Mîndria, neascultarea si mai tîrziu invidia, care i-a stapînit inima, dupa ce femeile îl laudau pe David care l-a învins pe Goliat , au deschis inima lui Saul , pentru un duh rau, care a început sa-l stapîneasca ! I Sam .13-17

Cînd diavolul a preluat stapînirea în inima lui Saul, acesta a început sa actioneze ca un adevarat terorist. ! A pornit lupta împotriva lui David noul rege, care desi-i era ginere a fost neaceptat în familie,izgonit, iar împotriva lui au fost pregatite atentate prin care i s-a dorit moartea.Lui David i-au fost întinse curse, au fost omorîti cei care îl protejau , fiind hartuit în asa fel încît David , s-a considerat mai în siguranta în tabara vrajmasilor lui Israel , decît împreuna cu tatal lui socru si cu cei din familia si neamul lui. Aceasta lupta violenta , a antrenat întreaga armata a lui Israel si n-a încetat decît la moartea lui Saul.

De ce este atîta violenta astazi ? Diavolul a ajuns sa stapîneasca în viata acestor teroristi , la fel cum a stapînit si inima lui Saul.

Violenta , nu este însa numai o dovada a decaderii fiintei umane si o urmare a stapînirii puterii întunericului; ci si marturia neîmplinirii misiunii Bisericii.

Prin slujirea sa Domnul Isus, a venit sa aduca omului sansa eliberarii de sub stapînirea pacatului. Iar prin „Nasterea din Nou” omul poate dobîndi o natura Divina si o alta inima .

Apostolul Pavel spune: „ Caci daca este cineva în Hristos , este o faptura noua. Cele vechi s-au dus : iata ca toate lucrurile s-au facut noi” 2 Cor 5:17.

În locul urii si-a rautatii ,prin lucrarea Duhului lui Dumnezeu, inima omului ajunge sa fie plina de : „dragoste, bucurie, pace , îndelunga rabdare , bunatate, facere de bine , credinciosie blîndete si înfrînarea poftelor „. Gal 5:22

În acesta stare; prin Hristos, omul ajunge într-o noua relatie cu Dumnezeu si cu semenii. Apostolul Pavel, arata ca aceasta slujba a împacarii a fost încredintata bisericii :

„ ..Dumnezeu era în Hristos , împacînd lumea cu Sine , netinîndu-le în socoteala pacatele lor, si ne-a încredintat noua slujba acestei împacari. Noi dar , suntem trimisi împuterniciti ai lui Hristos; si ca si cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, va rugam fierbinte , în numele lui Hristos: Împacati-va cu Dumnezeu ! „ 2 Cor. 5:19-20.

Biserica a primit aceasta slujba acum aproape 2000 de ani. Faptul ca este atîta violenta arata ca slujba încredintata de Dumnezeu Bisericii, este departe de a fi împlinita !
Tarile din care provin cei mai multi teroristi astazi, au fost multa vreme colonii a tarilor asa numite crestine.Cînd aceste natiuni si-au capatat independenta ,ce-a ramas în urma colonizatorilor ? Trebuia sa ramîna” Adevarul Scripturii”, oameni credinciosi care sa traiasca în frica lui Dumnezeu si un sistem de educatie si de formare a caracterelor pentru noile generatii.

Realitatea însa n-a fost aceasta ! În urma colonizatorilor au ramas natiuni farîmitate si învrajbite politic, rivalitati între clanuri , care în unele dintre aceste tari nu au încetat nici pîna în ziua de astazi. Mai mult crestinii si-au pierdut marturia, prin faptul ca au dorit sa beneficieze de pe urma acesor colonii pe care le-au exploatat. In aceste tari Crestinismul a esuat în misiunea lui si acum culege roadele a ceea ce a semanat.

Concluzionand pot spune ca: s-a ajuns la aceasta stare de violenta si tensiune, manifestata prin actiuni teroriste datorita decaderii moral spirituale a fiintei umane, datorita actiuni puterii intunericului si a neimplinirii misiunii Bisericii.

Acum mai mult ca oricand Biserica trebuie sa se trezeasca si sa-si implineasca slujba incredintata, pentru ca lumea sa fie oprita din inaintarea ei din rau, spre mai rau.

D.B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *