Provocarea publica

Text: Luca 19:28-48

IntroducereIntroducere: V-ati gindit vreodata ca procesul Domnului Isus a fost unic prin faptul ca cel condamnat a fost gasit vinovat nu pentru ceea ce a facut, ci pentru cine a fost El?

Exista astazi oameni care se indoiesc de divinitatea lui Christos, dar o asemenea posibilitate nu le este lasata de Biblie. Evangheliile spun clar ca Domnul Isus a fost gasit vinovat pentru ceea ce a spus El despre Sine!

In fata Marelui Preot, dupa ce toti martorii mincinosi s-au contrazis unul pe celalalt, o ultima intrebare a fost pusa: “Esti Tu Fiul lui Dumnezeu?” “Da”, a raspuns Domnul. si atunci, Marele Preot a exclamat: “L-am auzit cu urechile noastre. Numai avem nevoie de martori!”

In fata lui Pilat i s-a pus aceiasi intrebare: “Esti Tu imparatul Iudeilor?” si Domnul a raspuns iarasi: “Da sunt”.

Domnul Isus a fost dat mortii pentru ca omenirea era orbita de cel rau si pornita sa i se impotriveasca lui Dumnezeu din toate puterile. Lucrul acesta se vede clar din conflictul din saptamina mare.

(I.) Persoana. (I.) Persoana. Cine este Cel ce intra truimfator pe portile Ierusalimului? Este tinarul rabin din Nazaret. Dupa 30 de ani de anonimat, El isi incepuse misiunea publica si timp de trei ani si jumatate uimise lumea si-i enervase pe mai marii religiosi ai Israelului. Activitatea Lui era considerata de majoritatea drept “mesianica” si asa ceva era o jignire de nesuportat pentru farisei, carturari si preoti.

(II.) Profetiile. (II.) Profetiile. In ciuda impotrivirii, Domnul Isus mergea inainte implinind una dupa alta profetiile biblice despre activitatea Sa. Cu ocazia intrarii in Ierusalim, alte texte profetice se trezisera la viata: Zaharia 9:9; 1 Regi 1:33,44: Psalmul 118:25-26.

(III.) Provocarea. (III.) Provocarea. De parca stia ca mai marii poporului hotarisera sa-L omoare dupa Pasti (Mat. 26:3-5), Domnul Isus le da planurile peste cap, le forteaza mina si stirneste valul de entuzism public care tulbura intreaga sarbatoare. Ioan Il proclamase deja: “Mielul lui Dumnezeu” si Isus stia ca trebuie sa moara in timpul sarbatorii.

(IV.) Pedeapsa. (IV.) Pedeapsa. Nu vorbim acum despre pedepsirea Lui, ci despre pedepsirea lor. Domnul Isus plinge, nu pentru El, ci pentru ei. Cuvintele Domnului Isus (“Ierusalime, Ierusalime, …”) arunca o privire in trecut, una in prezent si una inspre viitor. Totul este sumbru, pentru ca ei s-au incapatinat mesreu sa refuze lumina si mintuirea.

Incheiere: Incheiere: Astazi lumea, vrand, nevrand, sarbatoreste intrarea Domnului in Ierusalim. Este si aceasta un fel de perpetua provocare pe care o arunca Dumnezeu lumii. Care este atitudinea ta fata de Fiul lui Dumnezeu? ti se ofera harul, dar nu uita ca pentru cei ce-L refuza ramine amenintatoare in viitor: pedeapsa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *