Învinge poftele

2.Sam.13:1-22 (2Tim.2:22)

I Contextul lectiei

Cea mai mare încercare a tineretii, este cauzata de lupta împotriva poftelor. Daca pentru a se pastra curat din punct de vedere moral, Iosif a trebuit sa lupte cu ispitele ce veneau dinafara, studiind cazul lui Amnon vom putea întelege ca exista si o lupta care se desfasoara pe un front spiritual aflat în interiorul fiintei umane.

Vorbind despre aceasta lupta launtrica, apostolul Pavel spune:” Stiu în adevar, ca nimic bun nu locuiete în mine, adica în firea mea pamânteasca, pentruca ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac. Caci binele , pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul , pe care nu vreau sa-l fac, iaca ce fac! Si daca fac ce nu vreau sa fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci pacatul care locuieste în mine.

Gasesc dar în mine legea acesta:când vreau sa fac binele, raul este lipit de mine. Fiindca dupa omul dinlauntru îmi place Legea lui Dumnezeu; dar vad în madularele mele o alta lege, care se lupta împotriva legii primite de mintea mea, si ma tine rob legii pacatului, care este în madularele mele…” Rom.7:18-23

Studiind viata lui Amnon , putem descoperi care au fost cauzele înfrângerii traite de el în fata provocarii poftelor sexuale, care au fost consecintele acestui pacat si cum se poate ca într-o generatie în care poftele carnale sunt cea mai grea ispita traita de tineri , sa-ti pastrezi puritatea morala.

II. Continutul lectiei : „cum biruim poftele ?” (ex.Amnon)

Amnon , era întâiul nascut dintre fiii lui David, având ca mama pe Ahinoam din Izreel.(I Cron.3:1).În vremea tineretii, acesta s-a îndragostit de sora sa vitrega, numita Tamar, care era o fata foarte frumoasa (2 Sam.13:1) Atras de frumusetea surorii sale, Amnon a început sa caute un prilej pentru a-si satisface poftele. Pentru ca n-a reusit sa-si învinga poftele si sa-si pastreze trupul în stapânire, Amnon a savârsit incestul. Atunci când urmarim luptele pe care Amnon le-a purtat cu propriile-i placeri, modul cum a ajuns sa si le împlineasca si urmaruile cauzate de pacatul imoralitatii, descoperim:

1. Cât de mare este provocarea poftelor

Amnon a ajuns s-o pofteasca pe sora lui, în decursul vremii. Datorita faptului ca faceau parte din aceiasi familie, cu siguranta ca în copilarie , Amnon si Tamar, s-au jucat deseori împreuna. Într-o zi însa, Amnon a privit-o pe sora lui cu alti ochi. I-a observat frumusetea fizica, dar în loc s-o protejeze si s-o apere, asa cum ar fi trebuit sa faca un frate adevarat, acesta si-a dorit sa se culce cu ea. Acest fapt ne arata ca poftele pot sa apara pe nesasteptate si nu cunosc granite. Îi atrag spre pacat, chiar si pe cei ce sunt rude apropiate.

Poftele ajung însa mult mai puternice, atunci când cel ispitit da curs sfaturilor rele. În momentul în care Amnon nu mai stia cum sa procedeze pentru a-si pune în practica planurile, s-a oferit sa-l ajute prietenul sau Ionadab. Cu multa siretenie, acesta i-a spus sa se prefaca bolnav si s-i ceara tatalui sau David, s-o trimita pe sora lui Tamar, care sa-i pregateasca mâncarea pe care si-o dorea. La sugestia acestui prieten viclean, Amnon a pregatit întreg scenariul atragând-o în cursa pe sora sa. (2 Sam. 3-11). Când au ramas singuri, Tamar a ajuns o victima sigura , în ciuda staruintelor si motivatiilor sale (2Sam.13:11-14).

Urmarind felul în care a fost declansata în viata lui Amnon lupta cu poftele si modul în care acesta si-a pus în aplicare dorintele inimii, putem afirma ca lupta cu poftele sexuale, este o mare provocare, deoarece începe pe neasteptate, trezeste cele mai puternice pasiuni, nu cunoaste granite, este acentuata de sfaturile rele si nscoceste cele mai nastrusnice planuri.
Pentru a nu ajunge sa fim atrasi de acelasi vîrtej spre pacat, trebuie sa facem orice gând rob ascultarii de Hristos, înainte de a se cuibari si-a prinde forma în inima noastra. (Iacov 1:13-15)

2. Care sunt urmarile cauzate de înfrângerea în fata poftelor

Amnon si-a dorit-o pe sora lui, considerând ca aceasta cucerire îi va potoli setea sufletului, îl va împlini si-l va face fericit. Rapus de pofte, Amnon a gustat însa cel mai amar esec, platind cu vârf si îndesat, pretul pacatului savârsit. Experienta traita de el, ne arata ca poftele robesc. De aceea în tot timpul cât s-a lasat stapânit de acestea, el a fost nefericit si concentrat doar spre plnuri pacatoase.(2 Sam.13:2). Poftele i-au întunecat orizontul vietii, încât n-a mai reusit sa ia decizii întelepte si sa judece lucid implicatiile faptelor sale, atragându-l în cel mai gozav pacat.(2 Sam.13:4-14)

Ceea ce se astepta sa fie cea mai mare împlinire, s-a transformat într-un mare dezgust. Din acesta cauza Amnon a ajuns s-o urasca pe Tamar, mai mult decât o iubise anterior. (2.Sam.13:15)

Dupa ce-a savârsit pacatul, Amnon a izgonit-o pe Tamar, considerând ca în acest fel totul s-a încheiat, iar viata poate sa mearga înainte (2 Sam.13:16-20). Pentru ca pacatul nu poate fi pastrat în ascuns, fapta savârsita de Amnon a ajuns cunoscuta în casa împaratului, iar numai dupa 2 ani, printr-un alt scenariu, Absalom fratele Tamarei, l-a chemat la o sarbatoare cauzata de tunsul oilor, unde a poruncit slugilor sa-l omoare. (2 Sam.13:20-29).

Înfrângerea în fata poftelor sexuale, nu i-a adus lui Amnon fericire si împlinire personala pe care si-o dorea , ci mai degraba i-a afectat profund viata lui si-a celor implicati. A rupt relatiile de familie, a împiedicat binecuvântarea lui Dumnezeu si a atras pedeapsa mortii. Pentru a nu plati acelasi pret, trebuie sa ne oprim înainte ca pofta sa devina pacat, sau sa ne rezolvam problema pacatului prin pocainta, înainte de-a fi prea târziu. (Iacov 1:15 si I Ioan 1:9)

3. Cum putem birui poftele

Urmarind experienta caderii lui Amnon, putem descoperi însa si anumiti factori care ne pot sjuta sa biruim poftele. Au parte de acesta biruinta, numai cei ce hotarasc sa traiasca în curatie. Exista o mare diferenta între Amnon si Tamar. Desi amândoi erau din familie regala, numai Tamar a trait ca o fiica de împarat. Ea s-a pastrat curata si si-a fixat standarde morale înalte.(2 Sam.2).

Pentru a-l convinge pe fratele ei ca ceea ce intentioneaza, este nedemn de un fiu de împarat si o mare urâciune în Israel, ea a facut apel la relatia dintre ei (spunându-i frate), apel la ratiune (nu se face asa în Israel), apel la constiinta ( unde ma voi duce eu cu rusinea mea?), apel la urmari (vei fi considerat un misel în Israel) si un apel la întelepciune (vorbeste cu împaratul si nu se va împotrivi sa fiu a ta) (2Sam.13.12-13)

Un tânar îsi pote pastra aceste standarde morale înalte, numai atunci când nu se lasa biruit de pofte si îsi conduce viata dupa Cuvântul lui Dumnezeu (2 Tim.2:22 ; Ps. 119:9), când nu ia în sema sfaturile rele ( 2 Sam.13:5 ; Ps.1:1-2) si rezolva problema pacatului înainte ca sa vina judecata si pedeapsa finala.. Daca David atunci când a auzit de ceea ce s-a întâmplat în familia lui,ar fi stiut sa rezolve pacatul în care au ajuns copii lui, durerea lui si-a familiei sale, cauzata de pretul platit dupa aceea,n-ar mai fi fost asa de mare.

III. Întrebari pentru discutie

– De ce ajuns Amnon robit de pofte ?
– De ce sunt poftele o mare provocare ?
– Ce sfaturi ar fi trebuit sa primeasca Amnon de la un prieten adevarat ?
– Cum a încercat Tamar sa-si pastreze fecioria ?
– Care sunt motivatiile tinerilor ce se lasa stapâniti de pofte ?
– Ce lucruri trebuie împlinite pentru a birui poftele ?
– Ce ar trebui sa faca parintii , pentru a-i ajuta pe copiii lor sa se pastreze curati din
punct de vedere moral ?

Pastor Dan Boingeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *