Imposibila neutralitate

Text: Ioan 18:28-38

Introducere: Singele Domnului Isus nu reprezinta un subiect popular de discutie. Totusi, Dumnezeu L-a trimis pe Domnul Isus ca sa ne aduca, nu aur si argint, nu computere sau nave cosmice, ci: singele iertarii. Fiecare dintre noi va trebui sa raspundem de felul in care ne-am purtat fata de singele Domnului Isus. Iata un exemplu de felul in care NU trebuie sa facem: Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeii.

(I.) Cine a fost Pilat?

a. Al saselea guvernator roman al Iudeii. Reprezentantul celei mai formidabile supraputeri a vremii.

b. Un om crud. El este acela despre care citim in Luca 13 ca a “amestecat singele unor Galileieni cu jertfele lor” (Luca 13:1). “mprejurarea a aratat tuturor ca Pilat nu are respect nici pentru lucrurile sfinte si nici pentru vietile oamenilor. Din pricina acelui eveniment, Irod, dregatorul Galileii a rupt relatiile de prietenie cu Pilat.

c. Un om viclean. El cauta sa cistige inimile evreilor prin crucificarea lui Isus. Pilat cauta sa cumpere simpatia evreilor cu singele lui Isus. Totusi, el nu-si poate ascunde dispretul fata de iudei, ci porunceste sa fie atirnata deasupra crucii o insemnare batjocoritoare: “Isus din Nazaret, imparatul Iudeilor”.

Cind aude ca Isus este din Galileia, Pilat adulmeca o posibilitate de a se impaca cu Irod si i-l trimite spre judecata.

(II.) Ce a facut Pilat?

a. A incercat sa scape de Isus. si cind L-a trimis la Irod si cind a apelat la stratagema cu Baraba, Pilat a vrut de fapt sa scape de raspunderea de a fi confruntat cu Isus. Visul avut de nevasta lui Pilat, in loc sa fie un avertisment spre corectitudine, a fost primit doar ca un indemn la descotorosire.

b. A incercat sa scape de raspundere. Gestul lui cu spalarea miinilor ca un semn al trecerii intr-o neutralitate iluzorie, ne vorbeste despre fuga lui Pilat de raspundere.

(III.) Ce a capatat Pilat?

a. O vinovatie perpetua. Degeaba s-a spalat el pe miini, palmele lui vor ramine mereu patate de singe dumnezeiesc nevinovat. Toata lumea stie astazi ca Pilat a fost acela care l-a dat la moarte pe Mintuitorul lumii.

b. O osinda vesnica. Pilat va mai sta o data fata in fata cu Isus: la judecata de apoi. Rolurile se vor inversa atunci si Pilat va intelege ce sansa mare i-a dat Dumnezeu si ce tragic a pierdut-o el. Ce va spune Pilat inaintea Domnului?

Incheiere: Incheiere: Pilat a cautat sa fie “neutru” fata de Isus Hristos. El a crezut ca poate fi “curat de singele acestui nevinovat”. Nu se apote asa ceva! Poti fi curat, nu “de singele lui Isus”, ci “prin singele lui Isus”. Apocalipsa 7:14 ne vorbeste despre cei care “si-au spalat hainele , si le-au albit in singele Mielului”. Ce faci tu cu singele Domnului Isus?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *