Imparatul imprevizibil

Introducere: Exista relatii numerice ca aceasta succesiune de trei grupe de patrusprezece neamuri, care contin mesaje cifrate destinate doar celor dispusi sa caute si sa gaseasca diamante ascunse de ochii multimilor. Gematria si, in varianta ei beningna, kabala evreiasca, sunt si vor ramane izvoare de descoperiri date noua de Dumnezeu prin simetriile si simbolismele numerice.

Textul din primul capitol al evangheliei lui Matei este scris in mod deosebit evreilor.  Acestia stiau ca exista o mare prblema cu dinastia davidica si ca Dumnezeu a suprimat dreptul la tron al descendentilor acestei familii pe linia lui Iehonia, cel amintit de Matei in versetul 12. Care este solutia oferita de Dumnezeu acestei “crize a tronului”?

Pe de o parte:

1.Este clar ca Iohonia a fost blestemat. Ieremia 22:24 si 30 fac foarte clar acest lucru. 

2.Este la fel de clar ca Iehonia apare in cartea neamului lui Christos. Matei o arata foarte clar in primul sau capitol.

Explicatia este in mesajul succesiunile seriior de patrusprezece! Iat-o!

De fapt avem de a face nu cu o serie de trei grupe de patrusprezce, ci cu o serie de trei grupe compuse de 2×7. Pentru ca cifra sapte este cifra unui ciclu complet, cifra implinirii, mesajul numerelor ebraice este o recapitulare si un anunt, de parca Matei ar vrea sa le spuna evreilor:

– Inainte de vremea monarhiei “au fost si iar au fost” (7 plus 7) niste generatii. (De la Avraam pana la David). A fost vremea cautarilor, vremea stabilirii unei familii cu drept transcendental la tronul Imparatiei lui Dumnezeu cu Israelul.

In vremea monarhieie “au fost si iar au fost”, niste generatii (De la David pana la stramutarea in Babilon). A fost vremea dovedirii incapacitatii umane de a domni, o vreme a decadentei treptate si a declinului. Imparatia a trebuit sa fie desfintata vremelnic si Israelul, cu tot cu familia regala, a fost dus in robie.

– In vremea de dupa captivitatea babiloneana, “au fost si iar au fost” niste generatii (de la stramutarea in Babilon pana la Christos). Monarhia, conform blestemului dumnezeiesc, nu a mai fost restaurata. Familia regala a existat in tara, dar n-a avut acces la tron. Conducerea Israelului a incaput pe mana unor impostori. Poporul nadajduia in revenirea lui Mesia si in reinstaurarea Imparatiei.

“Iar nasterea lui Isus Christos a fost asa …” (Mat. 1:18). Demonstratia celor trei serii de patrusprezece (2×7), este incununata cu solutia oferita de Dumnezeu pentru iesirea din criza: un Imparat venit din spita regala, dar nenascut din tata pamantesc, ferit deci de consecintele blestemului.

Destinata sa accentueze aparitia lui Isus Christos ca Imparat al lui Israel, Evanghelia lui Matei incepe prin a atrage atentia evreilor asupra unui paradox imposibil de rezolvat omeneste. Iohonia a fost blestemat si prin el, toti urmasii familiei lui regale. Daca privim asupra istoriei lui Israel, de la plecarea in robia babiloneana, Israelul n-a mai avut imparat. Dumnezeu s-a tinut de cuvant si nici un urmas al liniei davidice n-a mai urcat pe tronul de la Ierusalim.

A trebuit sa vina “samanta dumnezeiasca” in fecioara Maria. Iosif n-a avut nimic de a face cu nasterea lui Christos. Daca s-ar fi nascut din Iosif, Isus ar fi fost un fiu al lui Iehonia, nascut sub blestem si incapabil sa ajunga la tron.  Fiind insa Fiu al lui Dumnezeu, Isus Christos poate relua “dreptul la tron”, si poate reaseza monarhia davidica divina.

Succesiunea de trei serii de cate patrusprezece (2×7) ne vorbeste deci si ne spune:

“Inainte de monarhie au fost niste generatii pregatitoare, in timpul monarhiei au fost niste generatii incapabile sa implineasca planul divin. Dupa o vreme de decadenta si de pacatuire a imparatilor, familia regala davidica a intret sub blestem. Dupa intoarcerea din robia babiloneana, pana astazi chiar, Israelul nu mai are descendenti ai lui David cu drept la tron. Singurul care poate prelua aceasta demnitate este Isus Christos, nascut din Maria, dar fara sa fie fiul lui Iosif! Numai El poate prelua domnia: “Wi Domnul ‘i va da scaunul de domnie al tatalui Sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci si Imparatia Lui nu va avea sfarsit” (Luca 1:32-33).

Slavit sa fie acest Imparat vesnic! Pe El nu L-au primit evreii! Pe El L-a primit acum Biserica si tot pe El il va primi natiunea aleasa si tot pamantul la revenirea Lui in slava!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *