De ce a venit Isus la noi?

Text: Ioan 1:1-18

El a coborit ca sa ne inalte, s-a dezbracat ca sa ne imbrace in slava, s-a lasat urit, ca noi sa putem iubi cu puterea Lui, a luat chip de rob ca sa ne poata numi prieteni, s-a dat mortii ca sa putem avea viata. (Marius Cruceru)

Spre deosebire de “sinoptici” care ne scriu despre nasterea Domnului Isus, apostolul Ioan ne scrie despre “intruparea” Fiului lui Dumnezeu. Deosebirea de perspectiva este categorica si determina felul in care este asezat materialul in Evanghelie. Sinopticii descriu “de jos”, din punctul nostru de vedere, cu pastori si magi, cu Irod si cu Maria, Iosif, Zaharia, Elisabeta, Simeon si Ana. Ioan descrie “de sus”, de aceia la el nu apar cei deja amintiti.

1. Ca sa poata comunica efectiv cu noi

“La inceput era Cuvintul, si Cuvintul era cu Dumnezeu, si Cuvintul era Dumnezeu.”- Ioan 1:1-3; 14-15; 18

Ioan vorbeste in termeni de “comunicare”. Isus este “Cuvintul” haina gindului altfel necunoscut, “chipul Dumnezeului Celui nevazut”.

2. Ca sa ne lumineze prin cunoasterea Sa

“Lumina aceasta este adevarata Lumina, care lumineaza pe orice om, venind in lume.” – Ioan 1:4-9

Chiar si “iluminatii” magi ai Rasaritului au avut nevoie de lumina stelei ca sa inteleaga vremurile mintuirii si sa ajunga la staulul Betleemului!

3. Ca sa ne inrudeasca cu Dumnezeu

“Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu.” – Ioan 1:10-13

El a intrat in familia noastra, ca si noi sa putem intra in familia Lui cereasca.

4. Ca sa ne rascumpere prin moartrea Sa

“Si noi toti am primit din plinatatea Lui, si har dupa har.” – Ioan 1:16-18

“Legea” venita prin Moise ne-a adus condamnarea vesnica. “Harul si Adevarul” aduse de Domnul Isus ne dau acum viata. Ioan va demonstraa cest al patrulea punct al “proologului” in cele 21 de capitole ale Evangheliei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *