Cum ne vede un inger ?

Text: Mat. 28:1-7

Introducere: In general, prima zi de dupa inviere a fost o zi a alergarilor. In Ioan 20 ni se spune ca Maria a alergat (v.2), ca Ioan si Petru au alergat (v.4). Transpare peste tot un freamat in care ucenicii sunt mai intii in panica, apoi “l cauta pe Domnul si , prin credinta, ajung in final la certitudinea ca El a inviat. Se implinea si cu ei promisiunea divina: “Ma veti cauta si Ma veti gasi, daca Ma veti cauta din toata inima”. As vrea insa sa va atrag atentia asupra unui alt personaj din text, ingerul vestitor al invierii. Putem vedea:

I. Misiunea Lui.

Probabil ca si el a fost unul din cele 12 legiuni despre care i-a spus Isus lui Petru ca asuistau gata de interventie in Ghetsimani. si el s-a infiorat vazindu-L pe Comandantul suprem al ostilor ceresti prins, batut, scuipat, batjocorit si atirnat pe lemnul crucii ca sa moara intre cei doi tilhari.

Ingerul traise insa si o alta experienta. El a vazut si invierea lui Isus, prin fisiile de pinza si prin piatra pusa la usa mormintului. Ingerul Il intilnise cu urale pe acest Isus in slava. Probabil ca s-a auzit un glas care a intrebat: “Cine vrea sa mearga sa-i anunte si pe ucenici despre invierea slavita?” si ingerul s-a oferit voluntar sau a fost trimis ca sa duca pe pamint aceasta veste.

II.Infatisarea lui.

Biblia ne spune ca “infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea ii era alba ca zapada.” A venit ca un fascicol de energie pura. Lumina este o astfel de forma de energie. Viteza luminii este limita maxima la care poate circula cineva prin univers. Cit de caragioase sunt balivernele cu “omuletii verzi” coboriti din farfuriile zburatoare!

Un fascicol de energie pura, calatorind cu viteza luminii! Nu este de mirare ca impactul ingerului cu scoarta terestra a dat nastere unui “cutremur de pamint”. Soldatii din garda romana, simbol al puterii omenesti, au cazut la pamint ca morti. Hainele lui erau albe ca zapada. Culorile sunt fragmente din spectrul total al luminii albe. Faptul ca hainele ingerului erau albe ca zapada ne spune ceva din natura ingerului: el nu oprea nimic pentru sine, ci reflecta in totul slava lui Dumnezeu.

III. Mesajul ingerului.

Sigur ca mesajul este despre inviere. Domnul Isus plecase de mult din mormint, dar fara piatra data la o parte, noi n-am fi stiut despre invierea Lui. Piatra nu a fost rostogolita pentru ca El sa iasa afara, ci pentru ca noi sa putem intra inauntru si sa ne convingem. Trupul slavit al invierii a aparut apoi ucenicilor trecind prin usi inchise si ziduri.

Ingerul a spus: “Nu este aici, a inviat”.

Din cuvintele lui putem aflas insa si altceva si anume: parerea ingerului despre ucenici in special si despre natura omeneasca in general.

a.- Ingerul stie ce este in inima noastra. Cuvintele lui: “Nu va temeti!” sunt un diagnostic si o recomandare in acelasi timp. Nu uiatti ca ingerii tabarasc in jurul nostru si ne slujesc in situatiile de criza. Ce minunat ca ei stiu prin ce stari trecem si vin sa ne ajute. Eu am simtit de multe ori ajutorul acesta tainic. Cind am plins, am primit mingiiere, cind am ezitat, mi s-a dat curaj, cind eram dezorientat si in pericol, mi s-a acordat calauzire si paza.

b.- Ingerul stie ca noi nu tinem minte cuvintele Domnului si nu poate intelege de ce le uitam asa de usor.

“Dupa cum va spusese…”

Cit de adevarata este aceasta observatie a ingerului. In cer, ce spune Dumnezeu este cel mai important lucru si toatte fapturile sorb vorbele lui Dumnezeu si le intiparesc in mintea lor. “Dumnezeu spune si … se face”. Numai omul isi permite sa nu bage in seama sau sa uite ce spune Dumnezeu. Nu este de mirare ca ingerul sare aceasta nuanta usor mustratoare in mesajul sau: “Dupa cum va spusese…”

c.- Ingerul stie ca noi oamenii avem nevoie de o experienta personala ca sa ne convingem de ceva. “Veniti si vedeti locul unde zacea Domnul”. Natura umana este sceptica si predispusa la necredinta: “Oare a zis Dumnezeu sa nu mincati din …” Invitatia ingerului este un hatir pe care il face Dumnezeu pentru ucenicii din vremea aceea.

Incheiere: Incheiere: Mai este inca ceva in mesajul ingerului. “Iata ca v-am spus lucrul acesta”. Orice mesaj din partea lui Dumnezeu aduce cu sine responsabilitatea ascultarii. “ngerul stia ca este necesara o alegere. Misiunea lui a fost doar sa aduca o veste si sa arate o directie: “iata ca El merge inaintea voastra in Galileia”. Ingerul nu i-a luat insa pe ucenici pe sus si nu i-a dus cu forta in Galileia. Aceasta alegere trebuiau sa o faca ei.

Tu ce alegere faci astazi? Este ziua invierii o zi a bucuriei si a mintuirii tale? “Hristos a inviat!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *