Atmosfera Divina (coltul de rai) din familie

Col.3:11-21 (Gal.3:28)

I. Contextul lectiei

Atunci când a fost instituita prima familie, aceasta a experimentat binecuvântarea Rraiului. Adam si Eva au fost asezati în cea mai binecuvântata gradina, unde toate lucrurile erau desavârsite. Pentru ei Raiul nu reprezenta numai cadrul natural în care îsi petreceau viata, ci si natura relatiilor si-a experientelor pe care le traiau în viata de familie. De aceia putem spune ca Adam si Eva au locuit în Rai, dar au experimentat raiul si în familia lor.

Dupa caderea în pacat, prima familie a pierdut Raiul natural, deoarece pamântul a ajuns sub blestem. Cu toate acestea , ei trebuiau sa pastreze Raiul în atmosfera din familia lor. N-a fost însa asa. Foarte repede primii soti au trebuit sa guste durerea mortii fiului lor Abel,si tensiunea framântarilor si-a luptelor ce s-au purtat între copiii, nepotii si stranepotii lor.

În foarte multe familii astazi exista aceiasi atmosfera de lupta , tensiune, framântare, probleme , jigniri si de adânci raniri fizice si spirituale. Despre aceste familii se poate spune ca traiesc ca în Iad, având o stringenta nevoie de armonia si împlinirea pe care o poate da numai Dumnezeu.

II. Continutul lectiei „ Atmosfera Divina(coltul de rai) din familie

Prin lucrarea Domnului Isus, Dumnezeu doreste ca fiecare familie sa recâstige binecuvântarea paradisului pierdut ,iar între sotii credinciosi sa fie o atmosfera de cer. În cadrul acestei liectii vom studia împreuna cum se poate dobândi aceasta atmosfera divina :

1. Atmosfera divina se poate realiza atunci când sotul si sotia au o gândire cereasca

Pentru a avea o casnicie fericita, apostolul Pavel arata ca cei credinciosi în mod general si sotul si sotia în mod special, trebuie sa gândeasca la lucrurile de sus (Col.3:2) Nu se poate ca în familie sa fie un colt de Rai, daca toata atentia si preocuparea sotilor, este doar pentru lucrurile de pe pamânt. Unii sunt asa de atrasi de lucrurile de aici, încât au inventat sloganul: „aici este Raiul, aici este Iadul ; sa mâncam si sa bem caci mâine vom muri!” Ce atitudine gresita ! Si ceea ce unii numesc Rai în mijlocul acestei lumi, pentru Dumnezeu este tot valea plângerii, sau valea umbrei mortii ! De aceia apostolul Pavel ne spune ca au cerul în familia lor, numai cei ce au ca perspectiva lucrurile de sus .

El ne motiveaza sa gândim la lucrurile de sus si sa pastram ca perspectiva cerul , deoarece am murit fata de lume (Col.3:3), am înviat împreuna cu Hristos la o viata noua(Col.3:1) suntem ascunsi cu Hristos în Dummnezeu(Col.3:3) si când se va arata Hristos, vom fi si noi glorificati împreuna cu El (Col.4) Copii lui Israel desi mergeau spre Canaan , în inima lor pastrau Egiptul. Din aceasta cauza calatoria prin pustie le-a fost o povara si-o încercare de netrecut. Pentru ca nu întrezareau nici o perspectiva fericita,ei au murmurat continuu , dorind deseori sa se întoarca înapoi. În pelerinajul din acesta lume , cerul coboara numai în familiile ce gândesc la lucrurile de sus si au ca perspectiva vesnicia.

2. Atmosfera divina se realizeaza atunci când sotul si sotia poarta un vesmânt ceresc.

Primul lucru pe care l-au observat Adam si Eva dupa ce au pacatuit, a fost descoperirea faptului ca sunt goi. Atunci ei erau goi din punct de vedere fizic, pe când astazi, omul a ajuns golit de slava lui Dumnezeu si plin de faptele firii. Nu se poate realiza o atmosfera cereasca în familia în care sotul si sotia poarta hainele firii. De aceia apostolul Pavel ne îndeamna sa ne dezbracam de omul cel vechi si sa ne îmbracam în omul cel nou, care se înoieste spre cunostinta , dupa chipul Celui ce l-a facut .(Col.3:9-10) Putem dobândi acest vesmânt spiritual numai atunci când rastignim firea veche, care nu numai ca împiedica atmosfera cereasca, dar si atrage mânia lui Dumnezeu (Col.3:5-6) si apoi lasam sa moara (nu mai alimentam ca sa creasca ) lastarii de amaraciune (Col.3:8-10).

3. Atmosfera divina se realizeaza atunci când sotul si sotia dezvolta relatii ceresti

Pentru cei credinciosi cât si pentru sot si sotie, apostolu Pavel arata ca nu trebuie sa mai existe nici un fel de deosebire, culturala , rasiala sau sociala. Pentru ei, Hristos trebuie sa fie totul si în toti (Col.3:12) .Aceasta relatie se realizeaza prin îngaduinta reciproca(Col.3:13), iertare reciproca (Col.3:13) si dragoste desavârsita , dupa modelul lui Hristos.(Col.3:14).

4. Atmosfera divina se realizeaza atunci când sotul si sotia întretin un cadru ceresc

Dumnezeu doreste ca în familie sa domneasca o atmosfera cerasca .Aceasta se poate realiza doar atunci când cei doi soti sunt multumitori, pacea lui Hristos stapâneste în inimile lor(Col.3:15), iar în camin Cuvântul lui Dumnezeu este prezent din belsug ,într-o atmosfera de închinare, prin psalmi si cântari de lauda (Col.3:16)

5. Atmosfera divina se realizeaza atunci când sotul si sotia au motivatii ceresti

Atmosfera cereasca este perturbata atunci când apare „eul”. De aceea în foarte multe familii apar dispute atunci când cineva trebuie sa primesca meritele pentru ceea ce s-a înfaptuit. Mergând în familii am auzit deseori spunândumi-se: eu am facut asta si cealalta, enumerându-se numai faptele bune, iar ea a facut asta si cealalta enumerându-se numai faptele rele ! Nu putem avea o atmosfera cereasca cu motivatii firesti. De aceea apostolul Pavel spune ca tot ceea ce spunem si ceea ce facem, trebuie sa fie împlinit în Numele Domnului Isus si pentru slava lui Dumnezeu Tatal (Col.3:17) Iar sotul si sotia trebuie sa aiba ca motivatie pentru masura dragostei si a supunerii , modelul Domnului Isus.(Col.3:18-19)

III. Întrebari pentru discutie

– Care sunt factorii ce au denaturat atmosfera de cer din familie ?
– Ce lucruri atrag cel mai mult atentia si gândirea sotilor astazi ?
– Care dintre faptele firii sunt mai fregevente în familii astazi?
– De ce motivatiile egoiste primeaza deseori motivatiilor divine ?
– Care dintre factorii ce conduc la o atmosfera divina ,lipseste cel mai mult din familia ta ?

Pastor Dan Boingeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *