Agape – dragostea in actiune !        

                  1 Corinteni  13

Acest capitol este recunoscut in unanimitate ca fiind elogiul dragostei , raspunsul inimii umane la marea dragoste a lui Dumnezeu . In.3.16. Dragostea divina nu este doar un sentiment pozitiv exprimat fata  de cineva cu vorba si limba 1In.3.18 , nu este doar o actiune caritabila a unei persoane cu potential material caci poate avea diferite motivatii. Agape inseamna amandoua. Dumnezeu intrupat, Domnul Isus e personificarea agapei  In.13.1 si 15.12-13. El a iubit in mod practic .Pavel ne arata ca drumul spre cer are numai un nume : Agape – dragostea in actiune !

1. Necesitatea dragostei v.1-3   ”Daca agape nu e nimic nu e !”
Darurile : vorbirea in limbi ,proorocia,cunostinta,credinta,binefacerea,sacrificiul suprem sunt nimic fara agape !

  2. Atributele dragostei v.4-7
– atribute in relatie cu aproapele v.4-5
– atribute in relatie cu tine insuti v.6-7
Aceste atribute sunt posibile de avut daca avem Duhul Sfant care sa rodeasca in noi agape Gal.5.22a . Fara EL omul e neputincios in a experimenta aceste atribute.

3. Superioritatea dragostei v.8-13
– e vesnica v.8 – proorocia ,vorbirea in limbi si cunostinta sunt perene ,au un sfarsit.
– e mai importanta – v.13 – decat credinta si nadejdea . Acestea trei sunt pilonii credintei crestine dar numai una : agape , ramane valabila si in vesnicie .

Domnul Isus ne-a dat mandatul iubirii In.13.34-35. Fie ca toti cei care sunt ucenicii Lui sa-si duca mandatul pana la capat aratand lumii ca exista si o altfel de dragoste decat prietenia sau dragostea simturilor trupesti . Este agape : dragostea divina in actiune !         Amin !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *