ADEVARATUL CRACIUN !

Adevaratul Craciun
Esenta Craciunului este ceea ce i s-a intamplat Fecioarei Maria: Prin Duhul Sfant, Cristos S-a format in ea (Luca 1:35).

Folosind o imagine foarte indrazneata, apostolul Pavel spune ca el este ca o femeie in durerile nasterii “pana cand Cristos ia chip in voi” (literal, “pana cand Cristos se formeaza in voi”). Scopul lui Dumnezeu este ca noi sa fim facuti asemenea chipului Fiului Sau (Romani 8:29).

Dar ce inseamna sau fim facuti asemenea Lui, sau ca El sa ia chip in noi?
Sau, sa punem alfel intrebarea: Cum arata o persoana in care S-a format Christos? Cum este o persoana care este asemenea lui Cristos?

Problema aceasta este prea importanta ca sa o lasam sa ramana la nivelul teoretic si declarativ. Trebuie sa o aducem la nivelul practic, la realitatea
noastra de toate zilele.

In Matei capitolul cinci, incepand cu “fericirile” ( o lista de opt trasaturi de caracter) si continuand cu declaratiile solemne “Dar Eu va spun…”, omnul Isus ne picteaza portretul persoanei care vrea El sa devenim noi. In concluzie, El formuleaza aceasta declaratie care ne taie respiratia: “Voi sa fiti desavarsiti, asa cum Tatal vostru cel ceresc este desavarsit” (5:48).

Acum sa stam si sa judecam o clipa. Isus Insusi era Fiul perfect al Tatalui perfect! El era chipul lui Dumnezeu! Nu este atunci logic sa spunem ca in Matei 5 Isus isi picteaza propriul Sau portret?

Parca Il aud pe Fiul lui Dumnezeu spunandu-ne:

“Asa sunt Eu cum v-am cerut voua sa fiti. Eu sunt perfect, asa cum Tatal Meu este perfect. Si aceasta inseamna a fi o persoana perfecta. Mai mult, Eu am venit aici pe pamant pentru a face persoane ca Mine Insumi, persoane dupa chipul Meu. Chipul pe care tocmai vi l-am pictat este forma Mea, este structura Mea, este caracterul Meu. Si asa vreau eu sa deveniti voi. Eu vreau sa deveniti ca Mine.

“Si mai vreau sa stiti ceva: Inca de la intemeierea lumii, Tatal meu a decis ca voi sa fiti asemenea chipului Meu, sa aveti caracter si comportament ca al Meu, asa incat voi sa fiti realmente fratii Mei si surorile Mele.”

Portretul pe care ni l-a pictat Domnul Isus in Matei 5 este atat de maret si de sublim incat i-a speriat pe foarte multi teologi. Multi au incercat sa ne convinga, de exemplu, ca Predica de pe Munte (Matei 5-7) este “Lege” (si noi nu vrem lege ci numai har), sau ne-au spus ca Predica de pe Munte nu este pentru zilele noastre.

Dar, ascultati bine! Tabloul pictat de Domnul Isus in Matei 5, care este autoportretul Lui si ceea ce ne cere El noua sa fim, este insusi scopul final al lui Dumnezeu cu noi. Si este insusi scopul pentru care a murit Cristos pe
cruce, deoarece ni se spune ca El a murit “ca sa-si curateasca un popor care sa fie al Lui, plin de ravna pentru fapte bune” (Tit 2:14).

Va propun sa facem un exercitiu, pe care eu il consider a fi totalmente justificat: in loc de “plin de ravna pentru fapte bune” sa punem “pasionati pentru a fi dupa chipul Lui”, sau “pasinoati sa fim asemenea Lui”, deoarece aceasta este esenta expresiei “fapte bune.” Cristos Si-a dorit persoane in care sa se formeze El insusi! Acesta este scopul ultim al Golgotei!

Dar cum poate fi realizat un ideal atat de inalt in noi cei slabi si atat de
departe de perfectiune?! Raspunsul se gaseste in Romani 5-8.

Discutia incepe de fapt cu afirmatia din 5:10, ca “vom fi mantuiti prin
viata Lui” (a Domnului Isus Cristos). Va sugerez iarasi sa facem o schimbare, deasemenea justificata de intreg contextual acestei afirmatii. Va sugerez ca in loc de “mantuiti” sa scriem “formati dupa chipul Lui.” Atunci obtinem acest text:

“vom fi formati dupa chipul Lui prin viata Lui.”
Vreau acum sa va spun ca tot ceea ce urmeaza dupa 5:10 pana la sfarsitul capitolului 8 este pur si simplu o explicare a acestei afirmatii. Cheia explicatiei, de la care curge tot restul, este in 6:5, “ne-am facut una cu El.”

Verbul de aici traduce cuvantul grecesc compus “synfyteo”, care inseamna “plantati impreuna” (expresie care trebuie sa ne evoce plantarea noastra, sau mai exact, altoirea noastra ca mladite in Vita de vie (care este Cristos).

Dupa ce ni se spune ca am fost facuti una cu El in modul acesta organic,
urmeaza o serie lunga de lucruri care ni se spune ca s-au intamplat cu noi, sau pe care suntem chemati noi sa le facem, “impreuna cu El” sau “in unire cu El.”

Iata lista completa: am fost rastigniti impreuna cu El (v.6), am murit impreuna cu El (v.8), am fost ingropati impreuna cu El (v.4), traim impreuna cu El (v.8, viitorul de aici are conotatie de viitor de la data la care am murit cu El). Apoi, in 8:17 mai avem trei: suferim impreuna cu El, suntem mostenitori impreuna cu El si vom fi glorificati impreuna cu El.

Lista se completeaza in Efeseni 2:5-6: am fost adusi la viata impreuna cu El, am fost inviati impreuna cu El si am fost asezati impreuna cu El in locurile ceresti.

Intorcandu-ne acum iar la Romani opt, toata seria aceasta de evenimente care au avut si au loc impreuna cu Cristos, sau in unire cu El, culmineaza in 8:29 cu evenimentul care ne intereseaza pe noi aici: Din vesnicie Dumnezeu a hotarat ca noi sa fim facuti asemenea chipului Fiului Sau.” Din pacate, in limba romana traducerea nu capteaza sensul din limba greaca. Forta si secretul textului sta in cuvantul grecesc “synmorfous”, care inseamna “formati impreuna.”

Sa ne amintim ca aceasta afirmatie vine ca apogeul a ceea ce s-a inceput in 5:10, ca adica “vom fi mantuiti prin viata Lui” si ca explicatia incepe in 6:5 prin afirmatia ca “am fost facuti una cu El” si ca o culminare a tuturor celorlalte lucruri pe care le-am trait sau le traim “impreuna cu Cristos.” (In greaca, toate acestea sunt formate din cuvinte compuse cu prefixul syn, ca in synfytes, synestaurothe, synetafemen, etc.).

Acum in 8:29 vine synmorfous care evident inseamna “formati impreuna cu Cristos” sau “formati in unire cu EL.”

Care este esenta la toate acestea? Esenta este ca noi putem sa ne transformam dupa chipul lui Cristos numai in unire cu Cristos. Sau, mai practic, putem deveni ca Cristos numai daca invatam sa traim impreuna cu Cristos, (formula pe care o gasim in 1 Tes.5:10).

Nu poti deveni ca Cristos daca esti separat de Cristos. Tu poti deveni ca El numai daca inveti sa traiesti in unire intima cu El si daca inveti realmente, in mod obiectiv, in mod practic, sa traiesti in aceasta unire sipartasie comuniune, comunicare) cu El. Inca o cheie practica. In 2 Cor.3:18, ni se spune ca in asura in care privim cu fata descoperita (adica fara nici o piedica) fata Domnului Isus (adica, persoana Lui, caracterul Lui si comportamentul Lui) suntem transformati dupa chipul Lui, nu dintr-o data, ci treptat, “din slava in slava”, in mod gradat, prin lucrarea pe care o face in noi in acelasi timp Duhul Sfant.

Tu devii ca persoana pe care o admiri! Tu imiti pe cine admiri! Si acesta este exact lucrul la care suntem chemati: sa-l imitam pe Domnul Isus (1 Cor.11:1; Ef. 5:1-2).

Dar tineti minte! Putem sa facem aceste lucruri numai in unire practica, reala, obiectiva, concreta cu El. Scopul Craciunului este ca Cristos sa se formeze in noi asa cum s-a format in Fecioara Maria. Maria a intrebat: “Cum se poate sa se intample asa ceva?” Raspunsul pe care l-a primit a fost: prin Duhul Sfant si prin puterea celui Prea Inalt! (Luca 1:35).

Tu te indoiesti ca se poate forma Cristos in tine, adica sa te asemeni tot mai mult cu El in caracter si comportament, asa cum este prezentat chipul Lui in Matei 5? Adu-ti aminte! Nici Maria n-a putut sa creada! Dar ea s-a oferit pe Sine lucrarii Duhului Sfant si puterii lui Dumnezeu!

Cand Duhul Sfant te umbreste si cand puterea lui Dumnezeu lucreaza in tine, El poate face mult mai mult decat iti poti tu inchipui (Efeseni 3:2-21). Adu-ti aminte ca la om este cu neputinta, dar toate sunt cu putinta la Dumnezeu. De aceea ai nevoie de trairea in unire cu Cristos! Crede minunea Craciunului! Nu numai in Maria, ci si in tine insuti! Aceasta este urarea pe care v-o facem noi la acest Craciun.

Iosif si Elisabeta Ton
Va iubim mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *